Depresyon Nedir?
Depresyon, kişinin duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyen ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Depresyondayken iki haftadan uzun süren, günlük işlevselliği bozan sürekli üzgün ruh hali, zevk almamak, hareketsizlik, intihar düşünceleri, değersiz ve kötü hissetmeyle kendini gösteren bir duygu durum bozukluğudur.
Depresyonun Üzüntü ve Kederden Farkı Nedir?
Üzüntü ve keder, hayatın zorluklarına verilen normal bir tepkidir ve kısa sürelidir. Depresyon ise daha uzun süreli bazen haftalarca veya bazen aylarca sürebilen kötü duygulanım ve hareketsizlikle birlikte görülür.
Depresyon Belirtileri
Depresyon sürekli kötü hissetme durumu değildir. Belirli dönemlerde aşağıdaki belirtileri yaşayıp sonra belirtilerin kendiliğinden azalması ve bir süre sonra belirtilerin tekrardan ortaya çıkmasıdır. Aşağıdaki belirtilerin bazılarını hayatınızın bir döneminde iki haftadan uzun süre yaşıyorsanız bizimle iletişime geçin.
- Sürekli üzgün hissediyor musunuz?
- Tükenmiş hissediyor musunuz?
- Hayata karşı umudunuz azaldı mı?
- Önceden zevk aldığınız aktivitelerden artık keyif alabiliyor musunuz?
- Kendinizin değersiz veya gereksiz yere suçlu hissettiğiniz anlar oluyor mu?
- Kendinizi sürekli olarak yorgun veya enerjisiz hissediyor musunuz?
- Hareket etmekte zorluk yaşıyor musunuz?
- İştahınızda değişiklikler fark ediyor musunuz?
- Enerji eksikliği hissediyor musunuz?
- Kendinizi değersiz veya suçlu hissediyor musunuz?
- Düşüncelerinizi toparlamakta zorlanıyor musunuz? Karar almakta zorluk çekiyor musunuz?
- Uyku düzeninizde bozukluk var mı (uykusuzluk ya da aşırı uyku)?
- Ölüm veya intihar düşünceleriniz var mı?
- Günlerce yataktan çıkmak istemediğiniz oluyor mu?
Depresyondaki Bir Kişinin Düşünceleri
Aşağıda verilen düşüncelerin bazılarını bir süredir aynısını veya benzerini söylüyorsanız bizimle iletişime geçin.
- “Hiçbir şey iyi gitmiyor.”
- “Kimse beni sevmiyor.”
- “Hayatın bir anlamı yok.”
- “Ben başarısız biriyim.”
- “Hayat adil değil.”
- “Kimseye güvenilmez.”
- “Herkes benden daha iyi durumda.”
- “Bu durumdan asla çıkamayacağım.”
- “Geleceğimde hiçbir şey değişmeyecek.”
- “Her şey daha kötü olacak.”
Bu düşünceler genelde otomatik ve gerçekçi olmayan şekillerde ortaya çıkar. Terapide bu düşünceler tanımlanır ve daha sağlıklı düşünce kalıplarıyla yer değiştirilmesi hedeflenir.
Ücretsiz Depresyon Testi için İletişime Geçin
Adana psikolog olarak ücretsiz “Depresyon” testini uyguluyoruz. İster kliniğimize gelerek ister online olarak testi uygulatıp sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz. Testi uygulatmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın ruh sağlığı rahatsızlıklarında erken müdahale önemlidir.
Depresyon Tedavisinde Neler Yapıyoruz?
Depresyon tedavisinde terapiyle, bireyin olumsuz düşünce kalıplarını, davranışlarını, zorlayıcı duygularını ve geçmişten gelen derin inanç sistemlerini ele alarak “duygusal iyileşme” sağlamayı hedefliyoruz. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile kişinin otomatik olumsuz düşüncelerini fark etmesine, bunları daha gerçekçi ve olumlu alternatiflerle değiştirmesine odaklanırken, aynı zamanda davranışsal aktivasyon ile kişinin keyif aldığı aktivitelere geri dönmesini teşvik ediyoruz. Şema Terapisi ile çocuklukta oluşmuş terk edilme, yetersizlik veya başarısızlık gibi kişiye özgü derin şemaları tanımlayarak bu şemaların kökenlerini anlamayı ve deneyimsel tekniklerle duygusal yeniden yapılandırmayı amaçlıyoruz. Her iki yöntem de bireyin hem güncel sorunlarına hem de geçmişten gelen etkilerine yönelik bütüncül bir yaklaşım sunarak, daha sağlıklı düşünce ve davranış alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olur. Bu iki yöntemle bütüncül bir terapi yaklaşımı sunarak kişilerin depresyon süreçlerini sağlıklı şekilde terapi içerisinde atlatmaları sağlıyoruz.